Ammattiosaston puheenjohtajan ajatuksia

Vuoden ensimmäinen työpäivä starttasi myrskyn merkeissä, onneksi vain ulkona. Mitä mahtaa tuleva vuosi tuoda tullessaan?

Vanhuspuolella on isoja muutoksia tulossa syksyllä uusien yksiköiden aloittaessa toimintansa. Keskustelua on jo kovin herättänyt henkilökunnan riittävyys ja turvallisuus suunnitellulla miehityksellä. Helpottavatko hyvin suunnitellut toimitilat, hienot valvontajärjestelmät ja hyllytyspalvelut oikeasti niin paljon työntekoa, että pienemmällä porukalla pystytään tuottamaan laadukasta hoitotyötä? Toivotaan parasta ja pelätään pahinta, paljon muuta emme voi tehdä.

Maaliskuun lopussa kaupunki ottaa takaisin ulkoistamansa kotihoidon alueen kun yksityinen palveluntuottaja totesi sen olevan huono bisnes ja lopetti sopimuksen.

Päättäjät ovat sanelleet selvät sävelet säästöjen aikaansaamisesta sote-sektorilla. Henkilötyövuosien pitäisi olla alenevat mutta onneksi meillä budjetinlaatijat ovat saaneet hyvin perusteltuina lisävakansseja mm kotihoitoon. Ongelmana on jo jonkin aikaa ollut hakijoiden vähyys näihin avoimiin vakansseihin. Hoitotyön gloria on saanut kolauksen ja menettänyt tekijöitä. Työ on raskasta, palkka niukanlainen ja kiire kova. Väkivalta lisääntyy vuosi vuodelta ja jopa tasavallan presidentti kiinnitti puheessaan huomioon tähän auttajiin kohdistuvaan väkivaltaan. Toisaalta suuri osa hoitajista kuitenkin pitää omasta työstään eikä haluisi muuta tehdä.

Mitä pitäisi tehdä työolojen parantamiseksi ja kenen se kuuluu tehdä? On hyvä muistaa, että meistä jokaisella on valtaa ja vastuuta omaan työhömme ja työolosuhteisiimme, käyttäkäämme sitä oikein. Epäkohdista on aina ilmoitettava esimiehelle, oli sitten kyse henkilöstömitoituksesta, palkka-asioista tai työpaikan ihmissuhteista. Vasta sen jälkeen on aika kääntyä luottamusmiehen puoleen, jos epäkohta ei korjaannu.

Toivotan kaikille oikein hyvää alkanutta vuotta, voimia ja jaksamista omaan työhönne. Olkaa aktiivisia, osallistukaa koulutuksiin ja SuPerin tilaisuuksiin niin pysytte ajan tasalla.

Ps. Saimme varapääluottamusmiehelle lisää ajankäyttöä eli Eeva Pyökäri on apunanne tiistaista torstaihin. Kunhan puhelin hänelle saadaan niin näiltä sivuilta löytyy numero, josta hänet tavoittaa.